Indiferent de tipul placarilor de gips carton pe structura metalica sau de lemn, trebuie sa se tina cont de anumite reguli si normative pentru a nu introduce tensiuni inutile sau a anula anumite caracteristici ale tipului de element. In ultima vreme, datorita tendintei de reducere a preturilor de executie, multi montatori de gips carton au inceput sa omita multe dintre reguli si calitatea montajului a scazut considerabil. Un montator de gips carton trebuie sa aiba studii de specialitate si sa cunoasca foarte bine normativele fiecarui producator de sisteme de gipscarton.
Un alt lucru observat in ultima perioada vorbind de gips carton este faptul ca nu se mai tine cont de anumite reguli nici macar in proiectare, iar executantul necunoscandu-le nu poate sa le remedieze.
Un element de gips-carton, ca orice alt element al constructiei, trebuie tratat cu atentie, cu detalii, fise tehnice, cerinte fonice, de etansare.
Principalele caracteristici ale elementelor de gips carton:
- Trasarea- un rol foarte important pentru realizarea planeitatii,
- Elasticitatea- utilizarea unui numar excesiv de prinderi poate duce la aparitia de tensiuni suplimentare ce duc la cedarea rosturilor,
- Izolarea fonica- pentru a executa o izolare fonica cat mai buna se va tine cont de strapungerile prin pereti, prin corelarea planurilor de montaj gipscarton cu planurile de instalatii,
- Etansarea – o atentie sporita la legatura sistemului de gipscarton cu celelalte elemente ale cladirii (pereti, tavane, pardoseli),
- Inchiderea rosturilor si a imbinarilor dintre placi.
Trasarea
Planeitatea unui perete de gips carton este foarte importanta atat pe parte verticala deoarece pot aparea tensiuni inutile in structura cat si paralelismul pentru a nu avea probleme la finisaje
Elasticitatea
Respectarea fiselor tehnice are un rol foarte important dar multi meseriasi nici nu stiu ca exista.
Profilele CW (montanţi) se introduc în profilele de ghidare UW. Capătul inferior al profilului CW se va sprijini de profilul inferior UW. Se alege distanţa dintre profile în funcţie de lăţimea plăcilor din gips-carton 600 mm. Profilul CW trebuie să fie cu cca 10 – 15 mm mai scurt decât distanţa dintre profilul UW inferior şi superior (pot aparea tensiuni din beton care duc la fisuri). Destul de des am intalnit fisuri datorita introducerii CW fest intre UW-uri. Profilele CW se aşează prin deschidere pe sensul montării, astfel încât să se înceapă fixarea plăcilor pe partea mai stabilă a profilelor.
Profilele CW nu se vor fixa de cele UW, ci vor rămâne introduse liber în profilele UW.
Fixarea placilor
Nu trebuie sa strapunga hartia, sa fie la un pas de aproximativ 250 mm, sa nu aiba rosturile in aceeasi linie.
Distanta minima recomandata, de la tocul usii la imbinarea placii, este de 150mm
Izolarea fonica
Ce ne propunem este sa izolam incaperile intre doua camere Rw=45db si intre camera si spatiile comune 55 db.
De multe ori insa, datorita nerespectarii distantelor intre strapungeri de minim 40 cm, si datorita montarii gresite a izolarii fonice, zgomotul se transmite, iar vata minerala devine total inutila.
Etansarea
Banda de etansare ajuta si ea la imbunatatirea rezistentei acustice, cat si la etansarea intre elemente diferite. Profilele de fixare UW se vor monta impreuna cu banda de etansare.
Îmbinarea peretelui despărţitor cu plafonul sau peretele se face cu ajutorul profilului de ghidare UW.
Se aplica banda de racordare pe dosul profilului. Ancorarea profilului se face ori cu şurub cu diblu din plastic (beton, cărămizi din beton) sau folosind un alt mijloc de ancorare convenabil având în vedere materialul plafonului suport.
Putem aşeza simplu peretele despărţitor pe podeaua executată curată. Dacă ţinem mai mult la izolarea fonică a peretelui despărţitor, se aşează peretele pe podeaua brută şi apoi separăm fonic straturile podelei executate ulterior(de ex. cu banda de etanşare).
Inchiderea rosturilor si a imbinarilor dintre palci
Inchiderea rosturilor se face cu banda de hartie, de fibra de sticla, autoadeziva de fibra de sticla, sau de hartie cu PVC.
Chituirea are un rol foarte important, intotdeauna trebuie sa avem mare grija la modul cum se realizeaza si in situatia cu muchie tesita nu trebuie taiat gipsul de langa suruburi unde s-au facut intariri in spatele placii iar ipsosul ramas fara hartie ar fi bine sa fie amorsat.
În vederea îmbunătăţirii caracteristicilor pereţilor despărţitori se recomandă dubla placare. Astfel, se măreşte înălţimea admisă a peretelui, precum şi calităţile de izolare fonică sau rezistenţa la foc.
Deasemenea, se măreşte capacitatea portantă a peretelui despărţitor la suspendarea sarcinilor.
• La dubla placare se recomandă folosirea exclusiv a plăcilor cu lăţimea de 1 200 mm.
• Stratul de suport al placării (primul strat de placă) se fixează cu o treime din şuruburi.
• Rosturile stratului suport se chituiesc doar cu un singur strat de chit de rosturi fără aplicarea benzii de armare.
• Rosturile verticale dintre placarea inferioară şi superioară trebuie alternate cu 1 profil CW, eventualele rosturi orizontale dintre placarea inferioară şi superioară trebuie să fie decalate.