Lipirea peste placari cu gips-carton se poate realiza indiferent de tipul de placa, important fiind materialul de lipire, inaltimea si greutatea.

Materialele care se lipesc cu adezivi pe baza de cauciuc sintetic au inaltimi pana in 3m si nu au greutate mai mare de 20 kg/mp se pot lipi pe orice placa de gips-carton.

Recomandarea noastra este ca rosturile dintre placi sa se inchida cu pasta de ipsos fara insertie de plasa de fibra de sticla indiferent de tipul de placare ce vine peste placa.

Materialele care se lipesc cu adezivi pe baza de ciment (trebuie sa fie semi- elastici sau elastici) si nu au greutate mai mare de 20 kg/mp se pot lipi pe orice placa de gips-carton daca este tratata sau pe placa rezistenta la umiditate.

Materialele care se lipesc cu adezivi pe baza de cauciuc sintetic sau ciment si au greutate mai mare de 20 kg/mp se pot lipi pe placi pe baza de ciment ( tip aquaroc) sau pe placi pe baza de ipsos cu adaos mineral (tip rigidur).

In orice situatie recomandam ca suprafata suport sa fie tratata cu un grund penetrant pentru cresterea aderentei cu atat mai mult cu cat este vorba de gips carton .

Alte detalii de tinut cont:

  • La distanţa standard a montanţilor de 600 mm placarea ceramica poate fi executată doar pe placarea dublă cu plăci gips-carton verzi RBI la ultimul strat.
  • In cazul variantelor tip rigidur sau placocem trebuie sa umplem rosturile dintre plăci inainte de lipire cu adezivul special fiecarui material. Înainte de aşezarea următoarei plăci aplicăm adeziv pe muchiile de contact ale plăcilor deja montate.
  • Suprafata placilor Aquaroc este acoperita din fabrica cu amorsa pentru placare cu faianta sau gresie. Dupa finisarea rosturilor, pot fi aplicate placile ceramice, dimensiuni maxime 30cm x 30cm si greutate maxima 50 kg/m2, inclusiv adezivul. Profilele montant ale structurii metalice trebuie sa fie distantate la maxim 400 mm. Pentru montarea  placilor se va utiliza un adeziv flexibil, care trebuie sa îndeplineasca cerintele clasei C2 conform standardului.
  • Placarile pe baza de ciment sau ipsos cu adaos mineral au suruburi speciale cu pas mai mare

1ipsos 2ciment

In cazul rosturilor de dilatare trebuie sa se tina cont:

In proiectarea compartimentarilor vor fi prevazute rosturi de dilatare dispuse la distante nu mai mari de 6 m, ce vor fi pozitionate astfel încât sa coincida cu rosturile de dilatatie existentente in structura cladirii.

Rosturile vor strabate compartimentarea pâna la finisaj, de exemplu placi ceramice sau altele.

Rosturile de dilatare se realizeaza fie cu profile de rost, fie prin crearea unui spatiu de 12mm intre placi si umplerea acestuia cu mastic acrilic care nu se întareste.

lipirea