Pregatirea unei suprafete pentru vopsitorie este mult mai importanta decat vopseaua aplicata. Intre vopseluri poate fi o diferenta foarte mare datorata continutului lor, unele fiind cu o densitate redusa, altele avand o densitate foarte ridicata si un grad de acoperire foarte bun. Pe un strat suport bine pregatit, uniform, poti sa aplici orice vopsea si va arata la fel. Singura problema va fi durata de uscare si cat de usor se poate curata.
Vopseaua, ca oricare material, are o durata de timp necesara ca sa ajunga la maturitate, perioada de 7 zile in care suprafata trebuie sa fie protejata si neatinsa.
Temperatura de aplicare recomandata este intre 15-30 grade C.
Alte cerinte pentru suprafete interioare noi din zidarie, beton, tencuiala, ipsos:
– Suprafata trebuie sa fie perfect uscata,
– Suprafetele de beton care prezinta eflorescenta trebuie curatate cu material textil aspru sau prin periere,
– Se curata suprafata de stropii de tencuiala, praf sau alte impuritati,
– Suprafetele de gips-carton se curata prin slefuire usoara.
In cazul in care se da si a doua mana, timpul recomandat pentru reacoperire este de cca. 3 – 4 ore la 23 grade C.
Pentru suprafete vopsite in prealabil cu produse pe baza de dispersii apoase pregatirea suprafetei consta in:
– indepartarea portiunilor neaderente,
– indepartarea prafului si a impuritatilor,
– efectuarea operatiilor de reparatii (daca este cazul),
– indepartarea eventualelor depozite de mucegaiuri de pe suprafata de acoperit.
Pregatirea suprafetei este foarte importanta si de aici se stabilesc si cele cinci clase de calitate.
Clasa 1 pregatirea suprafetei la nivel minim – Clasa 5 pregatirea inclusiv cu 2 maini glet de finisaj.
Clasa 5
Pentru suprafetele cu tencuiala si glet sau varianta cu materiale speciale, tencuieli mecanizate sau nemecanizate pe baza de ipsos pentru o calitate cat mai buna se vor aplica si 2 maini de glet de finisaj, slefuite, cat mai fin, cu hartie abraziva ( smirghel ).
Suprafetele placate cu gips-carton, sunt foarte pretentioase, datorita gradului de flexibilitate,de aceea, pentru o calitate superioara, trebuie sa se aiba mare grija atat la montajul placilor de gipscarton cat si la modul de finisare.
– Tratarea imbinarilor
Chituirea in zonele tesite din fabrica se recomanda a se face prin aplicarea bandei autoadezive pe placa si in prima mana sa se adauge pentru mai multa siguranta si plasa de fibra de sticla.
Pentru muchiile deschise este bine ca, inainte de umplere, rostul sa se amorseze pentru ca ipsosul din placa sa nu absoarba din apa materialului de chituire. Se utilizeaza plasa de fibra de sticla
Pentru muchiile deschise cu alt unghi decat cel de 90 ○ sau inchise este recomandat sa se foloseasca banda de hartie cu insertie zincata, umezita in prealabil. Pentru o mai buna rezistenta se poate aplica inainte de vopsire si un chit flexibil.
In cazul muchiilor exterioare deschise la 90○se vor folosi coltare de aluminiu
Colţurile exterioare sunt cele ale pereţilor de compartimentare, ale tocurilor de ferestre etc. Acestea vor fi intarite cu profile pentru protecţia colţurilor ALU 25 x 25 mm. Profilul de colţ ALU se introduce în stratul chitului de rosturi, apoi se uniformizeaza şi se niveleaza chitul presat.
După uscarea primului strat de chit al colţului se aplică gletul, care este apoi întins pe toată lăţimea suprafeţei. Profilul pentru protecţia colţurilor ALU poate fi, de asemenea, fixat prin metoda „uscată” folosind bride din oţel, după care se aplică chituirea finală.
– Finisarea peretelui
Pentru o finisare cat mai buna recomandam incarcarea placii cu 2 maini de glet de incarcare pentru realizarea unei planeitati cat mai bune.
Peste cele 2 maini de incarcare recomandam 2 maini de glet de finisaj, preparat deja tocmai pentru a realiza o suprafata cat mai fina care se va slefui cu un smirghel cu granulozitate cat mai fina.
La amorsarea suprafetelor este de preferat pentru reducerea consumului o amorsa pigmentata.
In zonele in care se doreste o igiena superioara( spitale, zone alimentare etc.) se recomanda vopseluri pe baza de ioni de argint.
Decorative pe baza de apa – un finisaj deosebit pentru o camera cu stil.